Здравейте, колеги!

Във връзка с отдаване на имот под наем през платформата на Airbnb, моля да споделите Вашите опит и мнения относно следното:
-необходимо ли е регистрирането на продажбите с фискално устройство? Гостите плащат нощувките с банкови карти през платформата; сумата, намалена с размера на комисионната на Airbnb, се получава по банков път от дружествo Airbnb Payments Luxembourg s.a. - лицензирана платежна институция. Откривам следния текст в становище на НАП: "Съгласно разпоредбата на чл. 3, ал. 1 от Наредба № Н-18/2006 г., всяко лице е длъжно да регистрира и отчита извършваните от него продажби на стоки или услуги във или от търговски обект чрез издаване на фискална касова бележка от ФУ, освен когато плащането се извършва чрез внасяне на пари в наличност по платежна сметка, кредитен превод, директен дебит или наличен паричен превод, извършен чрез доставчик на платежна услуга по смисъла на Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС).
-туристическият данък, част ли е от данъчната основа на доставката? В разбивка на плащане в Booking, виждам че не е, според указания на НАП и Министерство на финансите - да.

Благодаря предварително!